Třetí světová válka nebude. Produkce se rozpadla.


27. prosince 1991, Moskva/Washington: Dlouho očekáváné pokračování veleúspěšné filmové série Světová válka nakonec nebude. Potvrdily se tak spekulace, které hovořily o tom, že sovětská strana zřejmě nebude schopna pokračovat v přípravách takto náročného projektu.
První spekulace ohledně pokračování se rozběhly krátce po konci druhého dílu. Většina evropských producentů, hlavní finanční podporovatelé předchozích dvou dílů, si však nebyli jisti, zda se chtějí znovu pustit do další takto nákladného díla. Sovětský svaz producentů však tlačil na to, aby se natáčení rozběhlo co nejdříve. Hledali tedy vhodného partnera, který by jim pomohl začít. Tím se nakonec staly Spojené státy americké, které se na předchozích částech podílely obvykle až s časovým zpožděním. Důvodem bylo, že ani jednomu z dvou předchozích projektů z počátku příliš nedůvěřovaly. Pokračování, ve kterém by navíc měly možnost hlavního partu, se však zhostily s radostí. Zdálo se, že takto rozběhlou produkci již nemůže nic ohrozit, jenže dohoda o natáčení nebyla se sovětskými partnery vůbec jednoduchá. V roce 1953 navíc zemřel významný sovětský producent JVS, který se chtěl podle svých slov, pustit do natáčení již za dva roky. Jeho smrtí se však celá produkce jen oddálila na dalších deset let. V roce 1962 byla sice rozmístěna technika na dvou natáčecích lokacích (Kuba a Turecko), k samotnému zahájení natáčení však nakonec nedošlo. V následujících letech pak začala již produkce ochabovat a obě velké společnosti se spíše soustředili na finišování menších projektů na asijském kontinentu.
Koncem osmdesátých let si pak rozsáhlá a náročná před-produkce začala vybírat svoji daň. Ukázalo se, že špatným hospodařením se sovětští producenti propadají do stále větších problémů. Zachránit je měl, mnohými zatracovaný, projekt Perestrojka. Ten však nepřinesl ani vytouženou slávu, ani vytoužené zisky. Od roku 1988 pak začal významný odliv tvůrců a finančních prostředků, který nakonec v roce 1991 vedl k rozpadu celé produkčního bloku.
Děj snímku není úplně známý, ale podle dostupných informací se měl točit ohledně rivality mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Významnou úlohu v ní měla hrát atomová bomba, která byla představena na konci předcházejícího dílu. Nyní je celý projekt u ledu a zřejmě jedinou možností na záchranu je, že se jej chopí jiná velká produkční společnost. (JH)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Interní vtip

Výtah jako příkoří všedního dne